5 tips om veilig te internetten

Home5 tips om veilig te internetten

Veilig internetten, waar let je op?

Even een e-mail beantwoorden, Facebook checken of online de krant lezen. Iedereen wil het internet zo veilig mogelijk gebruiken. Hoe voorkom je dat al je bestanden worden gegijzeld of dat je klikt op een phishing mail? In 2018 ontving het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie ruim 44.000 aangiftes van internetoplichting. De meeste zaken worden werden helaas ingetrokken of het betrof niet vervolgbare aangiftes. 90 procent van de gedupeerde is zijn/haar geld kwijt na oplichting bij online koop. Lees onze tips hoe jij je kunt beschermen tegen virussen en internetcriminelen.

Lees verder onder de afbeelding

1. Klik niet zomaar ergens op

Kijk uit waar je op klikt. Klik niet zomaar op elke link in een e-mail of op een internetpagina. Krijg je een e-mail van de bank dat je bankrekening plotseling is geblokkeerd? Bel ze op om te vragen of het klopt. Hetzelfde geld voor advertenties en pop-ups. Heb je een gloednieuwe iPhone gewonnen of wordt je benaderd door een rijke sjeik die jou rijkelijk beloond? Klik er niet op en vul geen gegevens in. Wees realistisch! Wat in de echte wereld niet kan, kan online al zeker niet! Lees in dit blogartikel meer over phishingmails.

2. Software updaten of verwijderen

Internetcriminelen maken gebruik van lekken in software om binnen te dringen in je computer. Door software up-to-date te houden dicht je nieuw ontdekte lekken. Voer updates uit op al je apparaten, maar vooral die met Windows. Want daar richten de meeste internetcriminelen zich op. Stel in dat Windows automatisch bijwerkt en update ook je internetbrowser en andere programma’s. Weet je niet hoe je dit moet doen? Tijdens onze computer APK updaten wij al je programma’s.

3. Wees extra voorzichtig bij het internetbankieren

Van alle internetfraude die je kan overkomen is fraude bij internetbankieren een van de meest beangstigende. Van het ene op het andere moment is je rekening leeg. Gelukkig is internetbankieren tegenwoordig erg veilig. Alle banken hebben vergaande beveiligingsmaatregelen genomen en zijn consumenten redelijk goed beschermd als het toch fout gaat. Alleen als je grof nalatig bent geweest krijg je geen geld terug. Een onafhankelijke partij beslist of dat het geval is.

4. Maak een back-up van al je bestanden

De laatste jaren is gijzelsoftware (ransomware) erg in opkomst. De gevaarlijkste variant (cryptoware) versleutelt al je persoonlijke bestanden. Als je geen goede back-ups hebt, moet je honderden euro’s aan de criminelen betalen om er weer bij te kunnen. Dit virus benadrukt hoe belangrijk het is om regelmatig back-ups van je bestanden te maken.

5. Surf beveiligd

Het internetverkeer wordt steeds vaker versleuteld. Dit betekent dat de data die je verstuurt en ontvangt wordt afgeschermd voor buitenstaanders. Dit is belangrijk bij websites die gevoelige informatie verwerken, zoals banken, e-mailproviders en webshops. Je herkent een beveiligde verbinding aan het slotje in de adresbalk van de browser en ‘https://’ voor de website.

Lees verder

20juni 2020

Zo kun je phishingmails herkennen

By |20 juni 2020|Categorieën: Virus en phishing|Label: , , , |0 Reacties

Phishing is een nieuwe manier die internetoplichters gebruiken om jouw gevoelige informatie te achterhalen. Via e-mails en soms telefonisch doet de oplichter zich voor als iemand anders om jouw wachtwoorden, creditcardgegevens of pincode te achterhalen. Lees in onze blog hoe je een phishingmail kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen.

24mei 2020

5 tips om veilig te internetten

By |24 mei 2020|Categorieën: Virus en phishing, Website en internet|Label: , , |0 Reacties

Even een e-mail beantwoorden, Facebook checken of online de krant lezen. Iedereen wil het internet zo veilig mogelijk gebruiken. Hoe voorkom je dat al je bestanden worden gegijzeld of dat je klikt op een phishing mail? Lees onze tips hoe jij je kunt beschermen tegen virussen en internetcriminelen.

21mei 2020

Activeer God mode in Windows 10

By |21 mei 2020|Categorieën: Windows 10|Label: , , |0 Reacties

Sinds Windows 8 heeft Microsoft ervoor gekozen om het vertrouwde configuratiescherm te splitsen naar 2 interfaces. De meeste gebruikers zijn niet blij met deze keuze. Voor de ene instelling moet je naar het configuratiescherm, voor de andere naar de nieuwe instellingen app. Wat de meeste mensen niet weten is dat Microsoft een verborgen feature heeft om alle instellingen overzichtelijk in één scherm te tonen: God Mode.

HULP NODIG?
Wij staan altijd voor je klaar.

STEL JE VRAAG
2020-06-20T17:37:46+02:00
Go to Top